Guide: Sådan finder du en lejlighed til leje

Denne guide er for dig der søger lejlighed til leje i forbindelse med virksomhedsflytning. I guiden vil vi gennemgå nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du søger efter en lejelejlighed. Følg trinnene i guiden, og du vil være godt på vej til at finde den perfekte lejlighed!
Først publiceret: 24. december 2022 | Opdateret dato: 11. april 2024 | Skrevet af: Sara Petersen

Denne guide er for dig der søger lejlighed til leje i forbindelse med virksomhedsflytning. I guiden vil vi gennemgå nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du søger efter en lejelejlighed. Følg trinnene i guiden, og du vil være godt på vej til at finde den perfekte lejlighed!

I denne guide vil vi gennemgå nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du søger efter en lejlighed til leje. Følg trinnene i guiden, og du vil være godt på vej til at finde den perfekte lejlighed!

1. Overvej dine behov

Først og fremmest skal du overveje, hvilke behov du har for en lejebolig, lejlighed til leje, værelse til leje eller hus til leje. Hvor mange m2 skal lejeboligen være? Skal det være et værelse, en lejlighed, en studiebolig eller et hus? Skal du have egen parkering? Hvor lang skal lejeperioden være? Hvor skal beliggenheden være - skal lejeboligen ligge i yderkanten af byen eller i indre by? Hvor meget er du villig til at betale i husleje? Skal lejligheden være en penthouse, have køleskab og opvaskemaskine, være renoveret, have terrasse, altan, have bad osv.? Hvordan skal ejendommen se ud? Hvilken sal skal boligen ligge på? skal boligen ligge i naturskønne omgivelser? Skal boligen ligge tæt på strand?

2. Søg på nettet efter lejligheder til leje

Der er mange gode hjemmesider med ledige boliger til leje, hvor du kan søge efter lejeboliger. Du kan søge efter:

Husk at søge på flere boligportaler for at finde den bedste ledige lejebolig til den bedste pris. Du kan søge direkte efter alle typer lejeboliger på voreslejebolig.dk, som er en af de største danske portaler for boligudlejning og giver et overblik over hele lejeboligmarkedet. 

3. Kontakt udlejeren

Når du har fundet en bolig, som du er interesseret i, skal du kontakte udlejeren. Du skal være forberedt på at skrive en ansøgning til udlejeren, hvor du fortæller lidt om dig selv og hvorfor du ønsker at leje boligen. Du kan også bede om at få en fremvisning af boligen, så du kan se den med egne øjne.

4. Få huslejekontrakten tjekket af en advokat

Når du har fundet din nye lejebolig, skal du underskrive en lejekontrakt med udlejeren. Det er vigtigt at du får rådgivning fra en advokat, så du sikrer dig, at alt er i orden. En huslejekontrakt skal blandt andet indeholde information om huslejen, depositum, varmeforbrug, stand ved indflytning med videre. Du skal bl.a. være meget opmærksom på, om lejemålet overtages istandsat eller ikke-istandsat, da det kan have stor betydning for de udgifter, du pålægges ved din senere fraflytning. Lad altid en advokat eller jurist kontrollere lejekontrakten, før du underskriver den.

5. Tjek udlejeren ordentligt ud

Hvis lejeren selv er lejer i boligen, er det ikke sikkert, at han må fremleje den til dig. Bed i den situation udlejeren om at dokumentere sin tilladelse til at fremleje lejligheden. Hvis udlejeren vil udleje en lejlighed, som han selv ejer, er det ikke sikkert, at han uden videre må gøre dette. Tjek boligforeningens vedtægter. Her vil du kunne se eventuelle forbehold omkring udlejningsretten.

6. Depositum

Når du har underskrevet lejekontrakten, skal du betale et depositum til udlejeren. Depositummet er en sikkerhed for udlejeren, hvis du skulle forårsage skader på boligen eller ikke betale lejen. Depositummet er typisk en måneds leje. Når både du og boligudbyderen har underskrevet lejekontrakten, vil du typisk have et antal dage til at overføre depositummet. Du bør her kun overføre pengene til en bank i dit eget land.

Du må aldrig overføre depositum under disse forhold

- Overfør aldrig depositum/husleje for boligen til en bank uden for dit eget land.

- Overfør aldrig depositum/husleje for boligen til en person, som du ikke har mødt fysisk.

- Overfør aldrig depositum/husleje for boligen, før du har en kontrakt, der er underskrevet af begge parter.

- Overfør aldrig depositum/husleje for boligen, før du har tjekket om boligudbyderen har ret til at udleje den pågældende lejebolig.

- Overfør aldrig depositum/husleje for boligen, før du har fået boligen fremvist.

7. Lav klar aftale om indflytning

Husk at lave en klar aftale med udlejeren om overdragelsen. Hvornår kan du flytte ind? Hvornår får du nøglerne? osv. osv.

8. Flytning

Når alt er på plads, kan du begynde at flytte ind i din nye bolig. Husk at melde flytning til dit lokale kommunale flyttecenter, så de ved, at du har flyttet.

Find din lejebolig hurtigt og nemt

At finde den helt rigtige lejebolig kan være en stor udfordring. Det kan være svært at finde lige præcis den bolig til leje, der passer til dine behov og budget. Heldigvis er der mange muligheder for at finde ledige lejeboliger.

Du kan starte med at kigge online. Du kan også kigge efter annoncer i aviser og på lokale bulletin boards. Det er også værd at tjekke boligforeninger i området, da de ofte skriver på deres hjemmeside hvis der er en ledig bolig til leje i foreningen.

Find lejebolig på nettet

Når du søger lejebolig, er det vigtigt at få et samlet overblik over alle ledige lejeboliger der passer til dig. Den allerhurtigste måde at finde ledige lejeboliger på er via nettet, hvor der er nogle få men meget gode hjemmesider, der hele tiden indsamler nye lejeboliger i deres databaser. Du kan således let se hvilke lejeboliger der udbydes i hele landet. 

Lejligheder til leje – hvor kan man finde dem?

At søge lejlighed til leje er en god mulighed, hvis du ikke ønsker at eje din lejlighed selv. Du skal ikke betale for at købe lejligheden, men betaler til gengæld en husleje hver måned til udlejeren samt et depositum og evt forudbetalt leje ved indflytning. Det er ikke altid let at finde den rigtige lejelejlighed, og derfor er det vigtigt at vide, hvor man skal lede.

Når du har fundet den lejlighed til leje du ønsker, så husk at få din lejekontrakt tjekket inden du skriver under.

Du kan finde ledige lejligheder til leje ved at gå en tur i det i de områder, hvor du ønsker at leje en lejebolig. Du kan også være heldig at  finde din lejelejlighed ved at kontakte lokale boligforeninger eller ved at søge på internettet. Der findes mange hjemmesider, der har en liste med ledige lejligheder til leje, så du kan ret nemt finde det, du leder efter på nettet. 

Hus til leje – en alternativ mulighed

Den mest almindelige type lejebolig er lejligheder. Men selvom udbuddet er mindre, har du også gode muligheder for at finde et hus til leje – enten en villa som udlejes eller et rækkehus til leje. Når du lejer et hus eller et rækkehus, får du en have med i lejemålet – noget som du i langt de fleste tilfælde må undvære hvis du lejer en lejlighed. Derfor er huse til leje en populær løsning for børnefamilier.

Søger du studiebolig?

Som studerende kan det være svært at finde den rigtige studiebolig. Der kan være lang ventetid på kollegier og ungdomsværelser, og der er mange om buddet. En god løsning kan være at finde en mindre lejlighed eller et værelse til leje som du kan bo i mens du studerer – eller måske en større lejlighed du kan dele med andre.

Find den rigtige lejlighed

Leder du efter en lejlighed kan du finde den ved at søge online. Der er mange forskellige typer lejligheder over hele landet, så det er let at finde det, der passer til dine behov. Det kan ved første øjekast virke som en uoverskuelig opgave, men det er faktisk ret simpelt. Du kan starte med at søge efter lejligheder til leje eller til salg i dit område, så du kan se, hvad der er tilgængeligt. Det er også en god idé at undersøge, hvad der er inkluderet i prisen, så du ved, hvad du får for pengene. Det kan være alt fra møbler til rengøring og andre tjenester. Når du har fundet den lejlighed, der passer til dine behov, kan du kontakte udlejeren eller sælgeren for at få flere oplysninger.

Der findes nogle forskellige meget gode onlineservices der hele tiden kan holde dig opdateret om hvor der er ledige lejligheder lige nu. Du kan her fx se 1-værelses lejligheder, 2-værelses lejligheder eller 3-værelses lejligheder her. 

Værelse til leje

Et værelse til leje er den første bolig for mange der flytter hjemmefra. Der er mange typer værelser til leje. Du kan fx leje hos en privat udlejer, flytte i klubværelse, leje en 1-værelses ungdomsbolig i en boligforening, eller skrive dig op til et værelse på et kollegie.  Mange værelser udlejes gennem ventelister, men der er findes også mange værelser som er ledige og kan findes på Nettet.

Kan man finde en billig lejebolig?

Priserne på lejeboliger går op og ned – mest op - men der er altid nogle boliger der har en billigere husleje end andre. De billigste lejeboliger fås nok via ventelister i boligforeninger, men der findes også nogle gange billige boliger til leje på det frie marked. Hvis du vil have en billig lejebolig, kan du bruge en lejebolig-søgemaskine hvor du kan sortere eller filtrere efter pris.

Udlejning af lejebolig

Har du en ledig lejebolig til leje? Så kan du annoncere din lejebolig gratis på Voreslejebolig.dk. Tjek også i kartoteket med boligsøgende der søger lejebolig lige nu. 

Lejebolig i de store byer

Du kan få et overblik over ledige lejeboliger i de store byer her: