Egenkapitalforrentning

Først publiceret: 27. oktober 2023 | Opdateret dato: 3. oktober 2024 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Egenkapitalforrentning
Egenkapitalforrentning er som at sætte dine penge i arbejde og se, hvor godt de klarer sig i kulden og stormen. Du sender dem ud på et risikofyldt eventyr, og målet er, at de kommer tilbage med gevinst. På ejendomsmarkedet handler egenkapitalforrentning om, hvor stor en afkastprocent du får på din egen investering i en ejendom – den kapital, du selv har lagt i, uden at låne fra banken.

Når du køber en investeringsejendom, består en del af finansieringen af lån fra banken, mens en anden del kommer fra din egen lomme – din egenkapital. Egenkapitalforrentning måler, hvor meget din egen investering vokser, baseret på det samlede afkast fra ejendommen. Jo bedre ejendommen præsterer, jo højere vil din egenkapital forrentes.

Forestil dig, at du køber en ejendom til 5 millioner kroner. Banken finansierer 4 millioner af beløbet, og du lægger selv 1 million i egenkapital. Efter at have betalt renter og omkostninger, står du tilbage med et årligt afkast på 200.000 kroner. Forrentningen af din egenkapital er afkastet i forhold til de penge, du selv har lagt i – i dette tilfælde 200.000 kroner i afkast på din million, hvilket giver en egenkapitalforrentning på 20 %.

Egenkapitalforrentning bliver særlig relevant, når du vurderer, om en investering er værd at tage. Hvis du kan få en højere forrentning af din egenkapital i ejendomsmarkedet, end du ville få ved at have pengene stående i banken eller investeret i andre aktiver, er det en god investering. Det handler om at få dine penge til at arbejde hårdere og vokse hurtigere.

Afkast og belåningsgrad hænger tæt sammen med egenkapitalforrentning. Jo højere belåningsgrad, jo mere afkast kan du potentielt få på din egenkapital, da en større del af ejendommen er finansieret med lån. Men det øger også risikoen. Hvis ejendommens værdi falder, kan det hurtigt æde af din egenkapital.

Renten på lånet påvirker også din egenkapitalforrentning. Hvis renten stiger, bliver det dyrere at servicere gælden, og det reducerer dit afkast. Det er som at sende dine penge ud i en storm – hvis vinden vender, bliver vejen hjem sværere, og du står måske med mindre, end du startede med.

Egenkapitalforrentning er et vigtigt redskab i ejendomsinvesteringer. Det viser dig, om dine penge arbejder hårdt nok for dig, eller om de burde sendes på en anden mission. Men ligesom med ethvert eventyr er der risici, og kun den rette kombination af planlægning, timing og held kan sikre, at din egenkapital kommer tilbage styrket.